De Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI hebben toegang tot een brede database gegevens over buitenlandse gebruikers van Google, Facebook, Apple en zes andere belangrijke internetdiensten. Dat blijkt uit onderzoek van kranten The Washington Post en The Guardian op basis van stukken die journalisten in bezit hebben gekregen.

De NSA-spionage maakt deel uit van een geheim programma met de naam PRISM, wat overheidsfunctionarissen van de VS in staat stelt zoekgegevens, e-mail, bestanden en chatlogs op te slaan. The Guardian heeft een als ‘top secret’ geclassificeerd document in handen, wat zou worden gebruikt om NSA-agenten te trainen in de mogelijkheden. Uit het document zou blijken dat de Amerikaanse inlichtingendiensten “direct vanaf de servers” gegevens van Amerikaanse dienstleveranciers mogen verzamelen.

Negen betrokken bedrijven zeggen van niets te weten

Het programma claimt dat bedrijven als Apple, Google en Facebook zonder morren aan de dataverzameling meewerken, maar hun Amerikaanse woordvoerders ontkennen betrokkenheid bij PRISM. In een verklaring laat Google weten “veel zorg te dragen voor de veiligheid van gebruikersdata”. Het schrijft: “We verstrekken gebruikersdata aan overheden volgens de regels van de wet en we onderzoeken ieder verzoek grondig. Eens in de zoveel tijd wordt beweerd dat we backdoors in onze systemen hebben, maar Google heeft geen achterdeur voor de overheid om privé gebruikersdata te benaderen.”

Naast genoemde bedrijven wordt ook meegekeken op de servers van Microsoft, Yahoo, PalTalk, AOL, Skype en YouTube. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse inlichtingendiensten wordt de verzamelde informatie “gebruikt om ons land te behoeden voor een veelvoud aan bedreigingen”. Hij stelt dat het rapport de nodige fouten bevat, maar weigert te zeggen wat er niet klopt. Wel uit hij zorgen over deze publicaties. “De ongeoorloofde bekendmaking van informatie over dit belangrijke en volkomen legale programma is verwerpelijk en brengt de veiligheid van Amerikanen in gevaar.”

Dataharken begon al zes jaar geleden

De toegang tot de gebruiksgegevens door de NSA zou plaatsvinden sinds toenmalig president George W. Bush in 2007 een aanpassing maakte in de Protect America spionagewet. President Obama herzag deze wet, die goedkeurt dat gebruikers van Amerikaanse diensten in het buitenland gevolgd mogen worden, nog in december 2012. Voor spionageactiviteiten is vervolgens geen gerechtelijk bevel vereist.

Gisteren ontstond ophef in de VS nadat bekend werd dat via telecomprovider Verizon op grote schaal telefoongegevens worden verzameld van Amerikaanse burgers. Het bedrijf wordt via het Amerikaanse openbaar ministerie gedwongen gegevens af te staan aan de NSA. Republikein en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner eist tekst en uitleg van president Barack Obama over deze kwestie.