De US Trade Representative, een nauw aan het Witte Huis gelieerde internationale lobbyclub voor vrije wereldhandel (in het voordeel van Amerikaanse bedrijven) heeft in een rapport fel uitgehaald naar Europa. "De belemmeringen op grensoverschrijdend dataverkeer blijft een serieuze en groeiende zorg", schrijft de USTR.

In het rapport wordt onder meer ingegaan op de uitlatingen van de Duitse telecomgigant Deutsche telekom, dat eerder dit jaar openlijk een meermalen sprak over een EU-brede wetgeving om elektronische uitwisseling van data tussen Europeanen ook in Europa te houden. Dat schiet de Amerikanen in het verkeerde keelgat.

Uitsluiting en discriminatie van bedrijven uit VS

"De recente voorstellen vanuit landen binnen de Europese Unie om te komen tot een Europese cloud of tot een nationaal elektronisch netwerk kunnen leiden tot uitsluiting of discriminatie van buitenlandse dienstverleners die of zelf dergelijke netwerkdiensten aanbieden of daarvan afhankelijk zijn", schrijft de USTR verder.

Volgens de USTR hebben dergelijke maatregelen een buitenproportionele impact op Amerikaanse bedrijven gezien de "sterke concurrentiepositie" die ze hebben in deze sector.

Maar Kroes kiest voor Amerikaans HP...

Opmerkelijk is dat Eurocommissaris Neelie Kroes juist onlangs koos voor het Amerikaanse bedrijf HP om de zo geheten CoCo Cloud vorm te geven. CoCo staat voor confidential and compliant. Volgens de Europese fractie van GroenLinks is er niks 'confidential' meer als de NSA kan meekijken met aan Amerikaanse leverancier in de Europese cloud.