Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) van het National Opinion Research Center (NORC) van de universiteit van Chicago in samenwerking met persagentschap Associated Press. NORC deed onderzoek onder Amerikanen naar aanleiding van de tiende verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001. De Amerikanen blijken er niet vrolijker op geworden, is uit de antwoorden op te maken.

Het deprimerende eindverslag van het onderzoek laat zien dat veel Amerikanen hun privacy in de laatste tien jaar als haast vanzelfsprekend ondergeschikt hebben gemaakt in de strijd tegen terrorisme.

Geen rechter nodig

Hoewel er grote verschillen zijn tussen Democratische stemmers en de aanhang van de Repulikeinen, is door de bank genomen een grote groep Amerikanen van mening dat de overheid diverse inbreuken op de eigen levensruimte mag doen zonder dat daar een controlerende macht, zoals een rechter, tussen zit.

Daarbij wordt natuurlijk wel een verschil gemaakt tussen het controleren van de eigen burgers en de burgers van andere landen. Bijna de helft van de ondervraagden vindt het prima als de Amerikaanse overheid telefoongesprekken afluistert in het buitenland. Afluisteren in eigen land zonder goedkeuring van de rechtbank is voor 23 procent aanvaardbaar.

Internet mag worden gemonitord

Internetzoekopdrachten mogen van 48 procent van de Amerikanen worden gemonitord. Emails lezen van Amerikaanse burgers door de regering lijkt 30 procent wel een goed idee. Met het afluisteren van buitenlanders hebben nog minder Amerikanen moeite. 47 procent van de Amerikanen vindt dat uitstekend.

Ook als het over geld gaat, hebben de Amerikanen weinig te verbergen. Een meerderheid, 55 procent, vindt dat banken analyses van financiële transacties van burgers moeten kunnen maken, ook van Amerikanen zelf. 71 Procent is voor wijd gebruik van observatiecamera's in de openbare ruimte.

Marteling van verdachten is een goed idee

Buiten de digitale controlemogelijkheden die door de Amerikaanse burgers aan de overheid worden toevertrouwd, is er door NORC ook gevraagd naar anti-terreurmaatregelen in het 'echte' leven. De uitkomsten zijn schokkend.

Mensen die verdacht worden van terrorisme mogen lange tijd worden opgesloten zonder een aanklacht, vindt 50 procent. Als het om Amerikanen gaat daalt dat cijfer naar 34 procent. Meer dan de helft van alle Amerikanen vindt dat er harde ondervragingstechnieken mogen worden gebruikt op die terreurverdachten. Marteling kan daarbij nodig zijn, zegt 52 procent. De Republikeinen hebben er minder moeite mee dan de Democraten.