Dat staat in een voorstel dat het Cyber Command heeft gedaan aan de minister van Defensie, waaronder het commando valt. De Washington Post meldde dat dit weekeinde. Het Pentagon wil meer bewegingsvrijheid om buiten de huidige wetgeving om aanvallen op kritieke infrastructuur in energie en watersystemen af te kunnen weren. Deze aanvallen op burgerdoelen ziet het Pentagon als een oorlogsdaad.

Meer macht voor het Pentagon

Volgens de Washington Post is het Pentagon een lobby gestart bij het ministerie van Defensie om het Cyber Command meer macht te geven in het beschermen van belangrijke burgerdoelen. Nu mag het commando alleen waken over de computersystemen van Defensie. Volgens het Pentagon zouden die extra machtsmiddelen alleen worden ingeschakeld als er sprake is van een alarmerende situatie.

Het voorstel zou onder meer inhouden dat het Pentagon “defensieve acties" kan uitvoeren op buitenlands grondgebied. Daartoe horen onder meer aanvallen op buitenlandse servers. Verder ziet het Cyber Command mogelijkheden in het redirecten en blokken van virusaanvallen. Het voorstel zou de eerste stap moeten zijn van het Pentagon om meer aanwezigheid te krijgen in het niet-militaire internetgebruik.