De organisaties die donderdag een officiële klacht bij de Federal Trade Commission (FTC) willen indienen, zijn Stopbadware.org en het Centrum voor Democratie en Technologie.

Volgens de twee organisaties schakelt de site Fastmp3search.com.ar de firewall van Windows uit, installeert adware en Trojaanse paarden en zorgt ervoor dat pc's minder goed gaan werken.

De mp3-site biedt gebruikers naar eigen zeggen de mogelijkheid om snel muziekbestanden op internet vinden en te downloaden in ruil voor het installeren van plugin-software die zo nu en dan een advertentie toont.

De twee consumentenorganisaties verlangen nu van de FTC dat er een onderzoek naar de site wordt verricht. De FTC heeft de macht om sites te sluiten als daarmee spam wordt bestreden of online fraude wordt voorkomen. Dat de site wordt beheerd door een Argentijnse bedrijf, maakt het onderzoek niet makkelijker.

"Als een applicatie wordt gehost buiten de Verenigde Staten, maar wel veel invloed heeft op Amerikaanse consumenten, dan moet de VS met dat land samenwerken", vindt John Palfrey, professor aan de Hardvard Law School en lid van Stopbadware.org.

Stopbadware is een organisatie die strijdt tegen kwaadaardige software en die financieel gesteund wordt door bedrijven als Google, Lenovo en Sun Microsystems.