Het onderzoek van Pew Internet en het American Life-project is afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens het Cloud Computing Event in het hoofdkwartier van Google, zo bericht Ars Technica.

'Instapdrugs'

Meer dan de helft van de Amerikaanse internetgebruikers zegt gebruik te maken van online e-maildiensten. Onderzoeker John Horrigan noemt deze diensten de 'instapdrugs' van cloud computing. Ruim een derde van de respondenten heeft foto's staan op sites als Flickr of Photobucket.

Van cloud-toepassingen als Google Documents en Adobe Photoshop Express zegt 29 procent gebruik te maken. Minder dan 10 procent gebruikt webdiensten om persoonlijke films of back-ups voor de eigen harde schijf op te slaan. In totaal zei 69 procent aan één vorm van 'cloud computing' te doen, terwijl 40 procent twee of meer van deze diensten inzette. Voor de jongere Amerikanen, onder de 30 jaar, waren deze cijfers respectievelijk 87 en 59 procent.

Zorgen

Verrassend is de uitkomst dat 68 procent van de gebruikers van cloud computing zegt 'erg' bezorgd te zijn dat hun persoonlijke gegevens worden geanalyseerd ten behoeve van gerichte reclame, zoals veel e-maildiensten doen. Nog eens 19 procent maakt zich 'een beetje' zorgen hierover. Eerder is de bezorgdheid over het scannen door e-maildiensten ook uit Brits onderzoek gebleken. Twee van de vijf Britten zei te vrezen dat gratis e-mail ten koste gaat van hun privacy.

Bijna alle respondenten van het Amerikaanse onderzoek veroordeelden het verkopen van e-mailadressen aan derden of het gebruiken van persoonlijke foto's of andere data in marketingcampagnes. Slechts 49 procent van de gebruikers van cloud-toepassingen zei erg bezorgd te zijn als een webdienst privébestanden op verzoek van opsporingsdiensten beschikbaar stelt.

'Metacontrole'

Op het Cloud Computing Event klonken ook andere kritische geluiden over webdiensten. Zo waarschuwde Ari Schwartz van het Center for Democracy and Technology dat Amerikaanse rechters nog geen rekening houden met cloud computing, zodat de privacy van de burgers onvoldoende beschermd is. Ook stelt hij voor dat aanbieders van webdiensten 'metacontrole' mogelijk maken, waarmee gebruikers hun voorkeuren op het gebied van privacy van hun data via één standaardinstelling op verschillende sites kunnen bekendmaken.