Internetknooppunt AMS-IX sust onrust over massaal aftappen van internetverkeer via haar platform. Dit naar aanleiding van de onthullingen van de NSA-klokkenluider Edward Snowden over PRISM en massale aftappraktijken bij Verizon.

PRISM in Nederland?

Vanochtend meldde een anonieme ex-AIVD-er tegenover de Telegraaf dat de geheime dienst gebruik maakt van via PRISM afgetapte data. Daarnaast heeft de regering al langer plannen om de tapbevoegdheden van de AIVD te verbreden. SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde er Kamervragen over. Geheime diensten zouden via de bedrijven NICE systems en Accenture werken aan aftaptechnologie op de AMS-IX.

Dit gebeurt niet, verzekerd de organisatie. “Bij AMS-IX is echter geen sprake van aftappen door de in de media genoemde overheidsinstanties en bedrijven en wij zijn ook niet door deze instanties benaderd voor dergelijke initiatieven. Aftappen van internetverkeer op AMS-IX gebeurt niet buiten ons om, omdat op ons IP interconnectieplatform geen partij kan aansluiten zonder ons medeweten."

Politie 2 poorten op AMS-IX

Wel heeft de ict-dienst van de politie twee Gigabit-poorten zodat die direct met Nederlandse isp’s kan peeren, bevestigt de woordvoerster. Dit is enkel om het “internetverkeer van individuen en/of organisaties te ontvangen dat door Internet Service Providers (ISP’s) op last van justitie wordt afgetapt. Via AMS-IX kan de politie op een eenvoudige wijze het verkeer van die ene individuele gebruiker onder rechterlijk bevel ontvangen. De politie krijgt dus niet het totale verkeer van de ISP’s toegestuurd”, meldt AMS-IX.

De politie is al “enkele jaren” aangesloten op de AMS-IX, aldus de zegsvrouw. Overigens heeft de politie meer dan 10 jaar geleden wel AMS-IX benaderd om een tap in te bouwen, bevestigde AMS-IX-ceo Witteman in december 2011 in een interview met Netkwesties.

Politie wilde brede AMS-IX-tap

Witteman: “Eén keer en al tien jaar geleden klopte de politie ineens aan met een voorstel om na te gaan of ze niet het meest efficiënt hier konden aftappen en waar ze hun apparatuur konden neerzetten. We hebben ze vriendelijke de deur gewezen. Daar is geen enkele juridische basis voor."

"De politie is nu gewoon aangesloten op de Ams-IX en lid van de vereniging. Ze tappen af bij serviceproviders door middel van het opzetten van een peering/interconnect sessie want bij hen ligt de taplast. Op de exchange zelf tappen heeft ook weinig zin met maar een kwart van het Nederlandse verkeer. We kunnen ook niet per huishouden of gebruiker, dus ook niet van een verdachte, het verkeer scheiden."