De Amerikaanse dochteronderneming van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) in New York maakt bekend dat Netflix de eerste officiële klant is. Het internetknooppunt ontving tot dusver acht aanvragen, waarvan de videostreamingsite als eerste met de eer mag strijken. Netflix domineert samen met YouTube het Amerikaanse internetverkeer.

Bij de samenwerking wordt vooral het Europese Open-IX initiatief geprezen. Dat model is opgezet door een groep netwerkoperators, contentbedrijven, distributeurs en hostingbedrijven. Het doel is om zo ook in de VS tegen lage kosten het netwerkverkeer af te handelen, op een naar eigen zeggen neutrale manier.

Amerikaanse tak is controversieel

AMS-IX New York is de eerste van drie Amerikaanse exchanges die op Amsterdamse leest zijn geschoeid. De andere twee, AMS-IX Chicago en AMS-IX Silicon Valley, zullen respectievelijk volgen in het eerste en tweede kwartaal van 2014. De uitbreiding naar de Verenigde Staten is controversieel. Volgens de bepalingen in de Amerikaanse antiterrorismewet Patriot Act mogen opsporingsdiensten in de VS data opvragen bij internetbedrijven die een vestiging hebben in de VS.