In de Amsterdamse gemeenteraad en bij relocationbureaus is opschudding ontstaan over deze eis, zo meldt Het Parool vandaag.

Broncodes

De toegang tot de vertrouwelijke computergegevens geldt als voorwaarde voor de vergunning die bemiddelaars in kamers en woningen sinds kort bij de gemeente moeten aanvragen. In de Verordening kamer- en woningbemiddelingsbureaus staat verder dat de gemeente zelfs de bevoegdheid heeft inlogcodes op te eisen van sites waarop woningen te huur worden aangeboden. "Daardoor verschaffen ambtenaren zich toegang tot de hele database van deze bedrijven, tot de broncodes aan toe", schrijft Het Parool.

Expatbureaus

Ambtenaren krijgen zo ook inzage in informatie over huurders, zoals hun creditcardgegevens. De Amsterdamse gemeente ziet makers van Nederlandse en internationale websites waarop woningen worden aangeboden eveneens als woningbemiddelaars. Ook zij moeten dus een vergunning aanvragen, ook al zijn ze dat strikt genomen niet. Zo wil Amsterdam zogenaamd 'short stay-verhuur' bestrijden van bijvoorbeeld 'relocationbureaus'. Die bureaus helpen expats, maar bemiddelen zelf niet in huizen; daarvoor werken zij samen met makelaars en bemiddelaars.

Amsterdam heeft dus ook toegang tot computergegevens en privé-gegevens van expats, onder wie topmanagers van grote internationale bedrijven. Niels van den Berg van Expat Rentals is dan ook weinig te spreken over de nieuwe eis. "Werknemers van Barclays of Airbus die hier tijdelijk komen wonen, denken dat expatbureaus vertrouwelijk met hun gegevens omgaan. Zij weten niet dat al hun persoonlijke informatie direct naar de ambtenaren gaat. Als dit internationaal bekend wordt, wil niemand hier meer een voet aan de grond zetten", aldus Van den Berg tegen Het Parool.

Recht

Ook bij de gemeenteraadsfracties van VVD en GroenLinks wekt de eis tot inzage verbazing en irritatie op. Pauline Buurma van de VVD noemt de voorwaarde "heel erg slecht voor de reputatie van Amsterdam als topstad. Het mag volgens mij wettelijk niet eens". GroenLinkser Maarten van der Meer wijst eveneens op de onrechtmatigheid van de inzage in de computergegevens. "Waar haalt de dienst dat recht vandaan? En is dat niet in strijd met de privacy van particulieren en bedrijven?"