In een posting van vandaag op de linkse activistensite Indymedia wordt de verantwoordelijkheid opgeëist voor zowel de zware cyberaanval op de Rabobank afgelopen weekend als de drie branden in de Rabotoren. De bank financiert wapenhandel en steunt onderdrukking, aldus de verklaring van de Nederlandse tak van de Synomosia Pyrinon tis Fortias (SPF). Uit die kromme Engelse vertaling valt de Nederlandse herkomst van de tekst af te leiden.

‘Onbekende club’

De eventuele Nederlandse cel van de groep staat niet op de kaart bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. “Het is een ons onbekende club”, zegt NCTb-woordvoerder Edmond Messchaert tegen Webwereld. De Griekse groep is wel bekend bij het NCTb.

“We kunnen hier heel kort over zijn: de politie neemt dit mee in het onderzoek naar de branden.” Dat is dus de Utrechtse politie. Het NCTb "wacht het politie-onderzoek rustig af", aldus Messchaert.

Voor de DDoS-aanval van afgelopen weekend heeft GovCERT de leiding over het onderzoek, vertelt Messchaert. Die security-organisatie van de Nederlandse overheid heeft Webwereld nog geen reactie op de claims kunnen geven.

Brandstichting

Een slordig opgestelde Nederlandse variant van de Engelstalige SPF-verklaring is dinsdagmiddag al gepost. Daarin wordt gesteld dat de eerste brand in de Rabotoren, van juni vorig jaar, het begin van de actie tegen Rabobank was. De derde brand, van afgelopen vrijdag, en de massale DDoS-aanval van afgelopen weekend zijn de meest recente, geclaimde wapenfeiten.

Op het forum van Indymedia is de zelfverklaarde Nederlandse cel op 17 januari dit jaar voor het eerst opgedoken. De SPF is daar letterlijk vertaald als de Samenzwering van de Vuurcellen. Op die datum vond de rechtszaak plaats van opgepakte SPF-kameraden, blijkt uit een eerdere posting op naam van de Griekse guerillagroep.

Bompakket voor ambassade

De Griekse anarchistengroep is al langere tijd actief. Die heeft in november vorig jaar nog een bompakket gestuurd naar de Nederlandse ambassade in Athene. Ook de Mexicaanse en Belgische ambassade waren toen doelwitten. Die aanslagen zijn verijdeld, maar een postbezorger is licht gewond geraakt. Dat nieuws is ook gemeld in het forum op Indymedia.

Update:

Govcert heeft Webwereld woensdagavond nog laten weten dat het "notie heeft genomen van het opeisen van de verantwoordelijkheid", maar het dat daarover geen mededelingen kan doen. "We zijn bezig met het onderzoek naar de cyberaanvallen en werken hiervoor samen met betrokken partijen waaronder de Rabobank en opsporings- en inlichtingendiensten."