Smartphones in het bedrijf, ze zijn niet meer weg te denken en vormen een dankbaar doelwit van hackers en cybercriminelen. Dat geldt voor zowel Android als iOS, de twee populairste platforms, concludeert Marble Security in een rapport. De veelgehoorde conclusie dat iOS inherent veiliger is dan Android, is grosso modo onjuist, stelt het bedrijf na analyse van beide besturingssystemen en ruim 1 miljoen apps.

Apple's ommuurde tuin

Inderdaad vormen apps uit onveilige bronnen een significant risico bij Android, maar ook Apple's "ommuurde tuin heeft vele geheime in- en uitgangen." Ironisch genoeg worden sommige daarvan juist geopend door de bedrijfsbeheerder zelf, in de vorm van een aparte appstore in eigen beheer. Ook bieden testapps zoals Testflight een vector om malicieuze apps de iPhone of iPad binnen te loodsen.

Ook kan een iPhone-gebruiker, via bijvoorbeeld phishing, worden verleid tot het installeren van een nieuw, kwaadaardig configuratieprofiel, hetgeen het bedrijfsnetwerk opent voor het onderscheppen van data en het installeren valse apps en malware.

Beruchte fragmentatie

Bij Android vormt de beruchte fragmentatie een aanzienlijk securityrisico, aangezien de meeste gaten in de talloze oudere en device specifieke versies in omloop nooit gepatcht zijn.

Fragmentatie van Android in beeld gebracht door OpenSignal. Zie grotere afbeelding Lees ook: 5 acute dreigingen voor je mobiele infrastructuur