Malware en cybersecurity-dreigingen blijven een groeiend probleem voor thuisnetwerken en mobiele apparaten. Met name Android-smartphones en tablets worden met in steeds grotere mate doelwit. Dat stellen researchers van securitybedrijf Kindsight Security Labs, onderdeel van Alcatel-Lucent. Zij namen de afgelopen drie maanden een verzesvoudiging van het aantal malwaresamples op Android waar.

Klik voor groot

De samples zijn volgens Kindsight een goede indicatie dat Android-malware explosief door blijft groeien. Bij een deel daarvan kan Google’s beveiligingssysteem Bouncer van Google Play helemaal niets doen om besmetting te voorkomen, valt te lezen in het onderzoeksrapport.

Android stevent Windows voorbij

Het beveiligingsbedrijf detecteerde bovendien in diezelfde periode malware-infecties op 0,52 procent van alle apparaten die zijn aangesloten op mobiele netwerken. Daar maakt Android zo’n 55 procent vanuit, terwijl de overig 45 procent bestaat uit Windows-laptops, getethered via een telefoon of verbonden door een mobiele USB-stick of MiFi-hub.

Begin 2013 waren deze rollen nog omgedraaid, en had Windows de leiding. De twee populaire malwareplatforms staan tot in geen enkele verhouding met andere aanbieders. iPhones en BlackBerry’s vormen samen nog geen 1 procent van de infecties.

Nieuwe varianten

Voor de explosieve groei van Android-malware is eerder gewaarschuwd door antivirusbedrijven. De malware wordt ook steeds geavanceerder. In februari dook er nog nieuwe Android-malware op in de app-winkel Google Play dat compatibel is met Windows, zodat bij het aansluiten van het toestel op de pc dit systeem ook netjes wordt geïnfecteerd.

Deze malware dook het vaakst op bij het Kindsight-onderzoek: Klik voor groot