De groei van besmette apps gericht op Android-bezitters neemt snel toe, stelt Juniper in een onderzoek. Het aantal malware voor Android is met 472 procent toegenomen sinds juli. De grootste toename vond plaats in september en oktober.

Antivirusbedrijf McAfee meldde tegelijkertijd een groei van 'maar' 37 procent aan malware voor Android in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal was de stijging volgens McAfee nog 76 procent.

Gekopieerde apps

De voornaamste dreiging bestaat uit gekopieerde legitieme apps waarin besmette code is geplaatst. Deze apps worden vervolgens in de Android Market of alternatieve Android-marktplaatsen geplaatst. De alternatieve Android-appstores zijn vooral in Azië populair. In drie golven in maart, juni en juli hebben tientallen malware-apps ook hun weg gevonden naar de Android Market. Google heeft de besmette apps achteraf verwijderd.

De meeste besmette apps bevinden zich volgens Juniper echter in Chinese appstores voor Android. "We zien malware gemaakt op dezelfde manier als die voor de pc, maar ook malware gemaakt door mensen die maar een beetje kennis hebben maar toch malicieuze code in apps kunnen verstoppen", aldus Dan Hoffman van Juniper.

Een Google-manager stelde dit weekend nog dat er geen groot malwaregevaar was op smartphones, waardoor mobiele virusscanners overbodig zouden zijn.