De National Security Agency (NSA) heeft de eerste versie van Security Enhanced Android gepubliceerd. Het systeem is bedoeld om de impact van gaten in de beveiliging van Android te minimaliseren. Het project gebruikt SE Linux om de schade die door lekken in apps is aan te brengen te beperken. Het SE Android-project bepert zich echter niet tot SE Linux. SE Android heeft onder meer aanpassingen aan de kernel en de virtuele machine Dalvik van Google. Het systeem scheidt ook apps van elkaar middels unieke identificatienummers per gebruiker per app.

Strike scheiding

SE Android moet het gebruik van Android flink veiliger maken. De NSA heeft het hiervoor gebruikte SE Linux in het jaar 2000 al ontwikkeld. Dat besturingssysteem is een veiligere variant van Linux, waarbij strikte regels bepalen wat gebruikers en programma's mogen op een systeem. Dit voorkomt dat virussen, maar ook gerichte spionagesoftware schade kunnen aanrichten.

De NSA is een Amerikaanse geheime dienst die zich onder andere specialiseert in internetspionage. De dienst heeft Google geholpen bij het ontrafelen van een recente cyberaanval die is uitgevoerd vanuit China. De NSA presenteerde SE Android vorig jaar tijdens een conferentie (PDF).