Ixquick liet gebruikers al anoniem zoeken door de zoekresultaten van onder meer Bing en Google te tonen. In tegenstelling tot andere zoekmachines slaat de zoekmachine van het Nederlandse bedrijf Surfboard Holding BV. géén ip-adres op, waardoor het geroemd wordt door privacywaakhond Electronic Frontier Foundation.

De zoekmachine gaat nu een stapje verder en laat gebruikers via een 'proxy frame' ook de sites áchter de zoekresultaten anoniem bezoeken. De proxy-optie van Ixquick gaat op 28 januari live. Ixquick haalt de content voor de gebruiker op, en toont ze binnen een eigen frame. Op die manier kan gesurfd worden zonder sporen achter te laten.

Geen JavaScript

Ixquick waarschuwt wel dat websites via de proxy trager laden dan normaal. Ook kan je formulieren niet invullen en is JavaScript om veiligheidsredenen uitgeschakeld. Daardoor zullen onder meer sommige animaties niet werken, vertelt Ixquick in een video-uitleg.

Een andere manier van anoniem surfen, via The Onion Routing (TOR), werd onlangs een stukje minder anoniem. Begin januari kwamen de beheerders van het TOR-project er achter dat er op drie van hun servers was ingebroken. Gebruikers wordt gevraagd om te upgraden naar nieuwe versies met nieuwe sleutels.

Het Nederlandse bedrijf Westland IT presenteerde enkele weken terug een alternatief voor TOR: Anoniem Internet. Anoniem Internet versleutelt het dataverkeer en routeert het via verschillende landen. Op die manier zou je de bewaarplicht op telecomgegevens kunnen omzeilen.