Beheerders van websites en blogs moeten hun persoonsgegevens voor het einde van de maand laten registreren bij de overheid. Indien zij dit niet doen, wordt de website offline gehaald door de Chinese overheid. Er staat tevens een boete op van één miljoen Yuan (ongeveer 98.000 euro). Dit meldt News24.

De overheid kan met behulp van de automatische Pa Chong-controle, ook wel Night Crawler genoemd, achterhalen of een website ook geregistreerd is. Met ditzelfde systeem kan de overheid ook websites afsluiten. Officiële cijfers van de Chinese overheid geven aan dat inmiddels driekwart van de websites in China geregistreerd zijn.

Kansloos

Een blogger die anoniem wil blijven kreeg van de lokale autoriteiten te horen 'geen moeite te moeten doen om zich te registeren', omdat een onafhankelijke blog toch geen kans maakt goedgekeurd te worden. Hij informeerde hiernaar toen zijn blog geblokkeerd werd, aldus de journalistenorganisatie Reporters Without Borders.

Het is al jaren bekend dat China online actief censureert. Onafhankelijke informatie rondom bijvoorbeeld de misstanden in Tibet, de Falun Gong-sekte of Taiwan zijn niet te vinden binnen de Great Firewall of China.