Een groep aanhangers van de los-vaste hackergroepering Anonymous is de faxaanval gisteren begonnen rond 13:00 uur. Doelwitten zijn faxmachines bij Amazon, MasterCard, Moneybookers, PayPal, Visa en Tableau Software, zo meldt de site TechEye.net.

'Wel anonimiseren'

In online chatrooms zijn de faxnummers gepubliceerd waar de groep zich op richt. Tegelijkertijd wordt er in die chatrooms en op forums opgeroepen aan de actie mee te doen. Volgens Computerworld.com, een zustersite van Webwereld, gebruiken de aanvallers de gratis faxdiensten van MyFax.com en FaxZero.com.

De hackers roepen wel op software te gebruiken die de verzender anonimiteit geeft, zoals Tor Project. Dat is bij de veelgebruikte DDoS-tool LOIC (Low Orbiting Ion Cannon) niet het geval; daarbij wordt het ip-adres van een aanvaller meegestuurd. Opsporing is daardoor vrij eenvoudig, wat ook in Nederland al tot arrestaties heeft geleid.

In een bericht zegt de groep dat “de vijand zich aanpast aan onze strategieën, maar bureaucratie hindert ze in snelheid. Wij veranderen sneller.” In de faxen die worden verstuurd worden willekeurige uittreksels weergegeven van de door Wikileaks gelekte informatie uit het Amerikaanse diplomatieke verkeer. Ook worden beelden van de revolutionair Guy Fawkes gefaxt.

DDoS op faxen

De aanval lijkt effect te hebben. Anonymous heeft inmiddels een aantal faxnummers gepubliceerd die niet meer lijken te reageren. Overigens is het niet de eerste keer dat Anonymous, de groep achter Operation Payback, met faxbommen strooit. In januari 2008 werd dezelfde tactiek gebruikt tegen de Scientology Kerk.