Dat kondigt het losvaste hackerscollectief aan in een videoboodschap die typisch is voor de groep, vol drama en een blikkerige stem die een boodschap voorleest. "Jullie communicatiemedium dat jullie allemaal zo graag aanbidden zal vernietigd worden", luidt de boodschap aan "alle inwoners op aarde".

Privacy in het geding

Facebook-gebruikers worden ook opgeroepen zich aan te sluiten bij Anonymous om Facebook de nek om te draaien in het belang van "jullie eigen privacy". Volgens Anonymous heeft Facebook informatie aan overheden verkocht en clandestien toegang verschaft tot persoonlijke data aan beveiligingsfirma's. Die zouden die toegang gebruiken om mensen te bespioneren.

Verder stelt Anonymous dat het onmogelijk is om weg te gaan bij Facebook omdat alle profielinformatie blijft staan op de servers van het sociale netwerk. Ook nadat besloten is het profiel te verwijderen.

5 november

Anonymous wijst er verder op dat het doel van Facebook helemaal tegengesteld is aan hun eigen doel. En daarom dreigt de groep: "Bereid je voor op een dag die de geschiedenis in zal gaan: 5 november 2011."

Het is een datum waar de groep vaak mee dweept omdat op 5 november 1605 samenzweerders een lading buskruit onder het Britse parlement legden om letterlijk het parlement op te blazen. Dit Gunpowder Plot onder leiding van Guy Fawkes faalde. De anonymous leden zetten vaak het door de film V for Vendetta bekend geworden Guy Fawkes masker op om hun identiteit af te schermen.

Deal met Italiaanse politie

Facebook kampt al jaren met privacy-issues en ligt regelmatig onder vuur voor de manier waarop het omgaat met privacy van gebruikers. Uit eerdere berichtgeving van de krant l'Espresso blijkt ook dat Facebook mogelijk een geheim pact met de Italiaanse politie sloot.

Facebook reageerde niet direct op een verzoek om commentaar op de zaak. Het sociale netwerk wijst er in zijn privacy policy op dat het zeer omzichtig omspringt met de gegevens van gebruikers, Ook heeft het bedrijf een TRUSTe Privacy Seal, wat betekent dat het netwerk voldoet aan de privacy-eisen van TRUSTe.

Remember, remember

Het Twitter-account @YourAnonNews lijkt de echtheid van de video te ondersteunen door een bericht te posten dat luidt: "Remember remember the fifth of November the FaceBook treason and plot..."

Die regel verwijst weer naar het Britse kinderversje dat werd gemaakt om het Gunpowder Plot te blijven herinneren en om te voorkomen dat een dergelijke actie nog een keer gebeurt.

Remember, remember the fiftth of November The gunpowder, treason and plot I know of no reason why gunpowder treason

Should ever be forgot

Er wordt getwijfeld of Anonymous in staat is Facebook daadwerkelijk te vernietigen of offline te dwingen. Venturebeat wijst erop dat Facebook nu verschillende maanden heeft om een mogelijke aanval voor te bereiden. "Het is extreem onwaarschijnlijk dat Facebook neergehaald wordt. Maar als je praat over een groep hackers met als doel tweedracht te zaaien, weet je het nooit zeker."

Update 14.14 uur: Niet alle Anonymous-groepen zijn het met elkaar eens. Twitter-account @AnonOps stelt dat de geplande aanval op Facebook nep is.