Hackersgroep Anonymous heeft gisterennacht ingebroken op een webserver van de Ierse politieke partij Fine Gael. Zij maakten daarbij volgens de politieke partij privégegevens van zo’n 2.000 sympathisanten van de partij buit. Die hadden zich op de website geregistreerd in aanloop naar de verkiezingen deze lente.

E-mailadressen en telefoonnummers

Volgens een journalist van de Ierse krant The Evening Herald is het aantal gestolen persoonsgegevens wat Fine Gael zelf opgeeft zelfs nog wat te laag. Uit gegevens die de partij aan de krant gaf blijkt dat zich zeker al tussen de 2.000 en 4.000 mensen op de recentelijk vernieuwde website geregistreerd hadden.

De hackers kaapten volgens de politieke partij e-mailadressen, (mobiele) telefoonnummers en IP-adressen van hun sympathisanten. Fine Gael heeft iedereen die geregistreerd was op de website van de partij dan ook een mail met uitleg gestuurd.

Onderzoek door de FBI

De nieuwe website was opgezet om ideeën en meningen van de Ierse bevolking te verzamelen en werd gehost in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse bedrijf ElectionMall, dat de technische realisatie van de site verzorgde, heeft aangifte gedaan bij de FBI. Die gaan net als de Ierse politie onderzoek doen naar het incident.

Het is onduidelijk waarom Anonymous de website van Fine Gael heeft aangepakt. Het zou een manier kunnen zijn om de verkiezingscampagne van de partij te hinderen. De hackers plaatsen na de inbraak de tekst “Niets is veilig. Je vertrouwt deze politieke partij, maar ze nemen geen maatregelen om jou te beschermen” op de website.

Tweede partij van Ierland

Het losse hackerscollectief Anonymous ontstond uit het webforum 4chan en is vooral bekend vanwege zijn DDoS-aanvallen op websites van de entertainmentindustrie, de Scientology Church en bedrijven en instellingen die Wikileaks tegenwerken.

Het christendemocratische Fine Gael is momenteel de tweede partij van Ierland en de grootste oppositiepartij. In de peilingen staat de partij echter al erg lang op een grote winst en de verwachting is dan ook dat de partij met de aankomende verkiezingen het grootste wordt. Het is al bekend dat zij in dat geval gaat regeren met de centrumlinkse Arbeiderspartij.