Wikileaks vraagt bezoekers geld te doneren. Bezoekers werden gisteren overrompeld met een pop-up die nauwelijks weg te klikken was en daarom leek het volgens bezoekers of de vrijwillige donatie onvrijwillig was. De hacktivisten van Anonymous brandden daarop op Twitter de site af voor het opzetten van een betaalmuur.

Hackers steunen Wikileaks

Diverse twitter-accounts die behoren tot groeperingen binnen het anarchistische collectief spraken schande van de actie. “Informatie hoort vrijelijk beschikbaar te zijn", echoden diverse leden van de groep hun mantra.

Anonymous levert regelmatig documenten die zijn verkregen uit hacks aan via de klokkenluidersite. De hacktivisten groeiden in 2010 uit tot een groot collectief na de druk van de Amerikaanse overheid op Wikileaks om geheime documenten niet openbaar te maken. In een grote vergeldingsactie gebruikte de groep de beruchte DDoS-toolkit LOIC om Amerikaanse sites plat te leggen. Sindsdien werken de hackers regelmatig samen met de klokkenluidersite.

Betalen voor advocaten

Een hacker op Twitter stelt dat het riskeren van een gevangenisstraf niet gaat om geldelijk gewin. Het is de hackers te doen om de vrije informatie en daar moet geen financiële compensatie aan te pas komen. “We betalen niet voor de advocaten van Assange, dankjewel", laat Anonymous weten.

Wikileaks reageerde op Twitter dat het vragen om een donatie nauwelijks een betaalmuur is te noemen. In de tweet verwees Wikileaks naar de donatiesite, wat Anonymous in het verkeerde keelgat schoot. “Je verwijst nu naar NOG EEN donatiesite? We willen bij dezen iedereen ontmoedigen iets te doneren aan Wikileaks tot dit is opgelost", aldus het communicatiekanaal van de hacktivisten, AnonymousIRC

Pop-up verwijderd

De agressieve pop-up zou een foutje zijn geweest. De 'muur' was te omzeilen door een donatie te maken of door simpelweg een link naar de site te delen.

Wikileaks verwijderde na de ophef de advertentie pop-up, waarna de hackers zich opgelucht toonden. “Oké, wikileaks heeft de niet te sluiten donatieadevertentie verwijderd. Dankjewel. We zouden een verklaring op prijs stellen", tweette AnonymousIRC vannacht.

Lekken presidentsverkiezingen

Deze verklaring is overigens niet gekomen en Wikileaks is ondertussen verdergegaan met het lekken van documenten. De klokkenluidersite wil zich de komende tijd richten op lekken die te maken hebben met de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Gisteren publiceerde de site e-mails van databedrijf Strategic Forecasting (Stratfor) over kandidaat Mitt Romney. Wikileaks heeft al eerder documenten gelekt van het bedrijf. Volgens Wikileaks en Anonymous is Stratfor een commerciële inlichtendienst die geheimen verkoopt aan bedrijven en overheden.

Update 15.04 uur: Een aantal hackers is nog steeds boos over de 'betaalmuur'. Een groep laat bij monde van AnonymousIRC weten de steun aan Wikileaks in te trekken. "Het was een geweldig idee dat kapot is gemaakt door ego's", zo stelt het Twitter-account.