De aanvallen op de Poolse overheid vonden zaterdag en zondag plaats. Als eerste ging de website van het Poolse Parlement (de Sejm) plat, gevolgd door het bureau van premier Donald Tusk, het Ministerie van Cultuur en Jeugd en het bureau van de Poolse President.

Sommige van deze website zijn nog steeds niet bereikbaar. In het geval van de website van de Premier werd een boodschap geplaatst dat Premier Tusk 'een slecht mens' is en dat hij er niet in zal slagen om 'het internet te censureren'.

Gegevens

Ook de Ministeries van Defensie en van Digitalisatie moesten eraan geloven, evenals de website van de Volkspartij, een kleine conservatieve coalitiepartner die vooral opkomt voor boeren, en zelfs de Binnenlandse Veiligheidsdienst. In de meeste gevallen ging het om eenvoudige DDoS-aanvallen, maar Anonymous claimt ook 'gevoelige documenten' te hebben ontvreemd. Minister Michal Boni van Digitalisatie heeft al bevestigd dat gegevens zijn gestolen van de laptop van zijn viceminister Igor Ostrowski.

ACTA

Via Twitter laat Anonymous weten de aanvallen vol te houden tot en met 26 januari. Dat is de datum dat Polen het controversiële verdrag wil gaan ondertekenen in Tokio.

Meer dan in andere Europese landen is ACTA in Polen zoveel mogelijk stilgehouden voor het publieke debat. Een krant kreeg pas afgelopen week een document in handen waaruit blijkt dat de Poolse Overheid al zijn fiat heeft gegeven om mee te doen met ACTA. Dat document stamt uit november vorig jaar. Minister Boni schoot direct in een verdedigende houding, en verklaarde dat nog niets zeker is, maar het document afkomstig van het Ministerie van Cultuur laat met zijn bewoording weinig ruimte voor twijfel.

Losse wetgeving

De Poolse internetwetgeving is vergelijkbaar met die van Nederland: Het downloaden van materiaal is niet strafbaar, en ook bestaat in Polen geen three-strikes-out regel. Belangrijk verschil is dat netneutraliteit niet in de Poolse wet staat verankerd, al wordt daar in de de praktijk nog niet aan getornd.

Wel heeft Polen in het verleden al aangetoond ver te willen gaan om de VS te plezieren, ook op digitaal terrein. Toen bijvoorbeeld OOXML voor standaardisatie stond bij de ISO in 2007, werd de standaard door de Poolse Technische Commissie verworpen. Prompt werd de beslissing overgeheveld naar een andere Technische Commissie die vóór de standaardisatie stemde.

De discussie in Polen is door Anonymous geheel opengebroken. De oppositiepartijen vallen over elkaar heen om het handelen van de regering rond ACTA te veroordelen. De grootste oppositiepartij is ervoor om de regering incompetentie in de schoenen te schuiven, maar roept niet om het niet ondertekenen van ACTA. Minister Boni heeft zich al verontschuldigd over wat hij 'gebrekkige communicatie' noemt.

Update (18:21) Na een extra ingelast regeringsoverleg gaat Polen ACTA alsnog ondertekenen. Volgens Minister Boni zijn er geen wijzigingen nodig in het Poolse recht, en blijft de juridische werkelijkheid zoals hij is.