Anonymous hackte Stratfor, dat wereldwijd inlichtingen verzamelt, afgelopen december. Volgens de hackers werd daarbij meer dan 200 gigabyte aan data buitgemaakt. Hieronder bevinden zich creditcard-gegevens, maar ook het volledige mailarchief van Stratfor, zo claimde Anonymous. De afgelopen tijd zijn er op het web tienduizenden bestanden van Stratfor gelekt.

Samenwerking

Afgelopen zaterdag bleek Anonymous de handen ineen te hebben geslagen met Wikileaks. Vanaf zaterdag nacht publiceert de leksite e-mails uit het Stratfor-archief. Het gaat om meer dan vijf miljoen e-mails die dateren van juli 2004 tot eind december 2011.

"Ze onthullen de interne werking van een bedrijf dat zich voordoet als uitgever van inlichtingen, maar in werkelijkheid vertrouwelijke inlichtingen verstrekt aan grote bedrijven zoals Bhopal's Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Raytheon en overheidsorganen", aldus Wikileaks in een persbericht. Die inlichtingen zijn onder andere verstrekt aan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, de marine van de VS en de militaire inlichtingendienst.

Structuren in beeld

De mails brengen ook de organisatiestructuur van het bedrijf, het web van informanten en psychologische spelletjes die Stratfor speelt aan het licht. Verder blijkt dat het bedrijf deals sluit met diverse media, waaronder Reuters en de Kiev Post, om verhalen naar buiten te krijgen. An sich is daar volgens Wikileaks niet veel mis mee, als Stratfor enkel had gefunctioneerd als private organisatie. Maar omdat het bedrijf ook nauw samenwerkt met overheden "zijn deze relaties verdorven of bedorven".

Op moment van schrijven heeft Wikileaks 194 e-mails gepubliceerd. Eerder dit jaar publiceerde Anonymous al twee Stratfor e-mails. In een daarvan maakten werknemers elkaar uit voor rotte vis, in de andere wordt Anonymous een lastig uitroeibaar stel webhippies genoemd.