Kort nadat de populaire filehoster Megaupload donderdagavond uit de lucht ging, sloeg het losvaste hacktivistencollectief Anonymous terug met massale DDoS-aanvallen, een van de grootste ooit.

Het spervuur, onder de vlag van #OpMegaUpload, was gericht op sites van het Witte Huis, FBI, het Amerikaanse ministerie van Justitie, verschillende muzieklabels en brancheorganisaties van de entertainmentindustrie MPAA en RIAA.

Wereldwijde piek internetverkeer

Verschillende sites gingen plat onder druk van het verkeer van duizenden LOIC-clients, de Low Orbit Ion Cannon. Naar schatting van Akamai lag het wereldwijde internetverkeer ten tijde van de aanval maar liefst 14 procent boven het gemiddelde op dat tijdstip.

Megaupload was een van de grootste filehosters ter wereld. Gebruikers konden bestanden uploaden en desgewenst met elkaar delen. Het bedrijf hield altijd vol te voldoen aan de regels en verplichtingen van hosters, zoals het weghalen van illegale content nadat het op de hoogte was gesteld.

Crimineel complot

Maar volgens de FBI en de Amerikaanse justitie was dat alles een rookgordijn, waarachter willens en wetens het illegale filesharen werd gefaciliteerd en tientallen miljoenen werd witgewassen. Donderdag werden verschillende arrestaties verricht, waaronder de Nederlander Bram van der Kolk.