Hacktivisten hebben vorig jaar gevoelige informatie gestolen bij meerdere Amerikaanse ministeries, waaronder die van defensie, energie en gezondheidszorg. De FBI heeft hiervoor deze week gewaarschuwd, meldt persbureau Reuters zaterdagochtend. Reuters heeft de geheime FBI-memo ingezien.

Adobe-lek

De hackers gebruikten volgens de FBI een beveiligingslek in Adobe-software tijdens een serie hacks die eind december 2012 begon. Ze lieten backdoors achter waardoor ze vervolgens tot afgelopen maand toegang konden krijgen tot de systemen. Onderzoekers zijn nog bezig met het vergaren van informatie over de Anonymous-campagne, die volgens de Amerikaanse autoriteiten nog altijd doorgaat. Mogelijk zijn er nog meer belangrijke overheidsinstanties getroffen.

Het FBI-document meldt systeembeheerders waar ze naar moeten kijken om te bepalen of hun systemen om zijn gehackt. De gestolen data bij het ministerie van Energie zou persoonsgegevens van zeker 104 duizend medewerkers, freelancers, familieleden en anderen bevatten, waaronder ook informatie over 2 duizend bankrekeningen.

De hacks worden in verband gebracht met de zaak van de Brit Lauri Love die op 28 oktober is aangeklaagd wegens hacken van computers van overheidsinstanties.