Via Twitter wordt een link verspreid die verwijst naar een Pastebin-pagina waar de e-mailadressen en wachtwoorden van overheidsmedewerkers uit Bahrein, Egypte, Jordanië en Marokko zijn gepubliceerd. De groep die de gegevens publiceert wijst er wel op dat de lijst wat verouderd kan zijn.

Druppel op gloeiende plaat

"Deze zijn waarschijnlijk niet al te betrouwbaar omdat ze van derden komen, maar velen hergebruiken oude wachtwoorden", luidt het begeleidende schrijven, met daaraan toegevoegd: "Ter ondersteuning van de Arabische revoluties, nog steeds..." De veiligheid van de wachtwoorden verschilt. Wel staan er een aantal klassiekers tussen zoals "qwerty" en "123456".

De database werd verzameld door een Twitteraar die zichzelf 'pr0f_srs' noemt, volgens zijn bio komt hij uit Rusland. Uit één van zijn tweets blijkt dat hij de lijst zelf een druppel op de gloeiende plaat vindt. "Maar het is in ieder geval iets."

Arabische overheden onder vuur

Eerder dit jaar braken leden van hacktivistencollectief Anonymous al in op servers van de Iraanse overheid. Bij die actie maakten ze 10.000 e-mails buit. Ook werd de website van het Ministerie van Buitelandse Zaken offline gehaald met een DDoS-aanval.