De duizenden privégegevens bestaan uit creditcardgegevens, mailadressen, wachtwoorden en horen bij mensen die zich registreerden op de website van Stratfor, een Amerikaans inlichtingenbedrijf dat tegen betaling advies over beveiliging verstrekt.

Data ambtenaren

Uit een analyse van Security.nl blijken de privégegevens van 270 Nederlanders op straat te liggen. Onder de Nederlandse accounts bevinden zich de gegevens van PVV'ers Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven. Tegenover Nu.nl laat Hernandez weten dat Stratfor hem direct een mail heeft gestuurd en dat hij daarop zijn creditcard heeft laten blokkeren.

Verder zijn ook privégegevens van ambtenaren van de Tweede Kamer, Ministerie van Justitie, Buitenlandse Zaken, Financiën en Defensie openbaar gemaakt. Daarnaas zijn gegevens van journalisten van het AD, Volkskrant, NRC en het Parool in te zien net zoals die van medewerkers van Europol en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Niet encrypt

Volgens Security.nl gaat het om namen, adresgegevens, telefoonnummers, wachtwoordhashes, mailadressen en creditcardgegevens. Stratfor blijkt wachtwoorden onversleuteld te hebben opgeslagen, waardoor hackers ze met gemak kunnen ontcijferen.

De hackersgroep Anonymous kraakte vorige week zaterdag de website van het bedrijf StratFor (Strategic Forecasting). De hackers beweren in totaal 200Gb aan data in bezit te hebben, waaronder 3,3 miljoen e-mails van het bedrijf die de groep dreigt openbaar te maken.

Donaties Rode Kruis

Naar aanleiding van de hack doneerde de groep voor 1 miljoen dollar aan goede doelen, waaronder het Rode Kruis, met de gestolen creditcard-gegevens, onder het mom van Merry LulzXmas.

Beveiligingsexpert Mikko Hypponen schrijft in een blogpost dat de goede doelen het geld moeten terugstorten aan de creditcard-eigenaren en dat ze bovendien bestraft kunnen worden. Het kost de goede doelen volgens hem in ieder geval veel tijd en geld om de donaties te onderzoeken en terug te storten.