Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Goo die Webwereld tipte. Op de inlogpagina van de webmail prijkte kort de boodschap “geh scheissn". Het zou gaan om een simpele 'defacing' waarbij de pagina door een andere pagina wordt vervangen.

Herhaalde aanval

Inmiddels heeft UPC de pagina's weer teruggezet en is de mail weer beschikbaar. Maar na het repareren was korte tijd weer een nieuwe bekladde pagina zichtbaar. Ditmaal prijkte er “???" als boodschap.

Achter de aanval zit volgens Future Zone de Oostenrijkse tak van het los-vast verband van hackers Anonymous. Anonymous toont in een pastebin gegevens van het begin van een beheerssessie (ssh) van UPC. In een twitter-bericht claimt de groep verder dat er iets groots staat te gebeuren.

Niet bereikbaar

UPC-zegsman Ronald Sutmuller wil niet verder gaan dan de mededeling dat 'alles nu weer werkt' en kan tegenover Webwereld niet bevestigen of het om een aanval gaat. Hij verwacht morgen opheldering te kunnen geven: “De analyse wordt op dit moment gemaakt."

Zijn Oostenrijkse evenknie erkent de aanval en zegt dat de persoonsgegevens van klanten niet in gevaar zijn geweest.

Update 23.41: Volgens security-expert Daniel Heesen draaien de mailservers van UPC die aangevallen zijn op Openwave Email MX en liep het copyright op de licentiecode van 2003 tot 2008. "Dat zou kunnen betekenen dat ze niet geupdated zijn", schrijft hij op zijn blog.