Programmeurs die Wikileaks en de DDoS-acties tegen de bedrijven die de klokkenluiderssite tegenwerken steunen, werken aan een verbeterde versie van de aanvalssoftware Low Orbit Ion Canon (LOIC). Dat meldt persbureau Reuters.

Verschillende programmeurs plaatsen afgelopen week een aangepaste versie van de software op de open-sourcewebsite SourceForge.net. Gebruikers plaatsen daar ook suggesties om de software te verbeteren.

Een beter wapen

“Ik verbeter de software om er een beter wapen van te maken”, zegt een ontwikkelaar van het project tegen Reuters. De programmeurs sluiten zich met die verbeteringen aan bij het DDoS-collectief Anonymous.

Zij zijn net als de DDoS’ers van mening dat Wikileaks ten onrechte wordt aangevallen voor de publicatie van telegrammen van Amerikaanse ambassades. Bedrijven als PayPal, Mastercard en Visa blokkeerden betalingen aan Wikileaks al. Amazon annuleerde de hosting van Wikileaks.

Anonimiteit

De belangrijkste wijziging die ontwikkelaars overwegen om toe te voegen aan het programma is een optie waardoor de aanvallers hun identiteit kunnen verbergen.

De huidige versie stuurt namelijk nog privégegevens zoals een IP-adres mee, waardoor het voor politie en justitie eenvoudig is om de aanvallers op te sporen. Zo werden vorige week in Nederland al een 16-jarige en een 19-jarige jongen aangehouden. Beiden zijn inmiddels vrij.

'Niets verkeerd aan deze software'

“Ik steun deze zaak met heel mijn hart”, zegt een programmeur die bekend staat als Uria. “Dit is het nieuwe sociale mechanisme om tekortkomingen van de markt te corrigeren. Daar hebben we lang op gewacht”, stelt hij. De software die eigenlijk bedoeld is om servers te stresstesten lijkt daardoor meer te veranderen in een echt DDoS-tooltje.

Toch denkt SourceForge.net er nog niet aan om de software van de site te halen. Het maakt de beheerders van die website ook niet uit hoe vaak de software gebruikt wordt voor illegale doeleinden zoals DDoS’en. SourceForge.net belooft de software pas te verwijderen als een rechter dat beveelt.

“Er is niets aan deze software dat verkeerd is”, zegt SourceForge-ceo Scott Collison. “Het zou hetzelfde zijn als naar een winkel gaan en eisen om alle hamers uit de winkel te verwijderen omdat er iemand vermoord is met een hamer. Daar kunnen we niet aan beginnen”, zegt hij.