Leden van hackerscollectief Anonymous hebben een besturingssysteem vrijgegeven. De speciale Linux-versie is gebaseerd op Ubuntu 11.10 en bevat verschillende hackerstools die zijn voorgeïnstalleerd. Als grafische laag wordt MATE-desktop gebruikt. Op een special Tumblr-blog leggen de makers uit dat het besturingssysteem gebouwd is voor 'educatieve doeleinden.'

Op de about-pagina staat dat de tools bedoeld zijn om de beveiliging van webpagina's te testen. “Gebruik de tools alsjeblieft niet om een website te vernietigen", staat er te lezen. “Als je een pagina aanvalt kun je in de cel belanden, omdat het een misdrijf is in verschillende landen. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor iedere illegale handeling."

Anonymous waarschuwt tegen Anoymous

Het is, zoals dat hoort bij Anonymous, onduidelijk wie er precies achter het besturingssysteem zit. Direct na het verschijnen van het OS doken dan ook de eerste samenzweringstheorieën op. Het besturingssysteem zou gebouwd zijn door de FBI of de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Via Twitter waarschuwt het bekende Anonymous-account AnonOps dat gebruikers het OS niet moeten downloaden. “Het Anono OS is fake en zit vol met trojans. RT", waarschuwt AnonOps via Twitter.

De makers van het besturingssysteem reageren op hun beurt laconiek op de beschuldiging. “Alsjeblieft mensen.. in onze wereld, in de opensource-wereld bestaan geen virussen. Als gebruikers denken dat het besturingssysteem niet veilig is of een backdoor van een overheidsinstelling bevat moeten ze het maar niet downloaden. Misleidt de wereld niet door te stellen dat Linux onveilig is en torjans bevat", schrijven ze in een blogpost.

DuckDuckGo als zoekmachine

Het opensource-besturingssysteem van Anonymous gebruikt Firefox als standaard browser. Daarin is niet Google als zoekmachine ingesteld. De standaard zoekmachine van Anonymous-OS is DuckDuckGo, net als in Mint Linux. Die zoekmachine laat zich voorstaan op privacy. Zo worden er geen zoekresultaten bewaard en de zoekmachine volgt gebruikers niet op het web.

Een screenshot van Anonymous-OS. Te zien is dat Firefox de standaard browsers is. Daarin is niet Google, maar DuckDuckGo de standaard zoekmachine. Die zoekdienst beweert geen gegevens over zoekopdrachten op te slaan. Klik voor groot