Kaspersky Lab dacht te hebben ontdekt dat het Huhk-C virus aanwezig was in het bestand explorer.exe, meldt CNET. Deze bevindingen werden meegenomen in de virus-update van het programma, met als gevolg dat het bestand bij gebruikers van de anti-virussoftware van Kaspersky in quarantaine werd gezet en in sommige gevallen zelfs volledig werd gewist.

Nu is een dergelijke procedure niet ongewoon, ware het niet dat explorer.exe het bestand is dat de Windows Verkenner lanceert, een essentieel onderdeel van de Graphical User Interface (GUI) van Windows. Het in quarantaine plaatsen of verwijderen van het bestand, maakte het getroffen gebruikers onmogelijk om met Windows te werken.

David Emm, senior technology consultant bij Kaspersky Lab, had geen verklaring voor de blunder: "Dit is een klassiek geval van vals alarm. We zullen onze systemen moeten doorlichten en kijken of we alles nog strakker kunnen afstellen zodat zoiets niet nog een keer kan gebeuren. Daarbij moet wel gezegd worden dat er geen enkel anti-virusbedrijf is, inclusief wijzelf, dat nog nooit een vals alarm heeft gehad of zal krijgen. Desalniettemin zullen we alles doen dat in onze macht ligt om een potentieel risico als dit voor onze klanten in de toekomst te vermijden."

Het commentaar van Emm is ironisch, aangezien het Kaspersky Lab zelf was die felle kritiek leverde op Microsoft's anti-virussoftware voor de consument, OneCare, omdat het per ongeluk belangrijke bestanden van Microsoft Outlook in quarantaine plaatste en in sommige gevallen zelfs wiste.

Volgens Emm zijn de gevolgen voor de klanten overigens beperkt gebleven, omdat het probleem binnen twee uur kon worden verholpen: "We hebben direct contact opgenomen met onze zakelijke klanten om ze op te hoogte te stellen van dit potentiële risico. Er was slechts één zakelijk klant die last heeft gehad van dit probleem, en een handvol consumenten."

"Gebruikers die onze software met de standaardinstellingen gebruiken liepen daarbij geen enkel risico, aangezien explorer.exe alleen in quarantaine werd geplaatst en niet gewist. Ze konden dit bestand eenvoudig herstellen."