De twee grootste breedbandproviders op Bonaire, Telbo en FlamingoTV, hebben een aantal gedragsregels afgesproken om het kraken van computers tegen te gaan, schrijft het Antillaans Dagblad (AD).

Zo wordt er een zwarte lijst gemaakt van personen die zich schuldig maken aan hackerspraktijken, diefstal van informatie van andermans computer, internetbedreiging, internetlaster of privacyschending. Wie zich hieraan schuldig maakt, wordt afgesloten door de provider. Ook gaan de providers nauwer samenwerken met de politie om de opsporing van computercriminelen te verbeteren.

De providers noemen het 'bijzonder triest' dat internet wordt gebruikt om persoonlijke gegevens te publiceren. "Het is een verregaande inbreuk op de privacy van Wesselius."

Het Nederlandse weblog Geenstijl.nl publiceerde donderdagavond documenten die ze naar eigen zeggen met een p2p-programma van de pc van de officier van justitie op Bonaire hebben geplukt. Het weblog citeerde ook enkele erotische citaten uit het dagboek van Wesselius.

Overigens is het - ook Bonaire - niet de eerste keer dat vertrouwelijke gegevens van computers uitlekken. Zo schrijft de Antilliaanse krant Amigoe dat eerder een groot aantal werkgerelateerde documenten van een gerechtsdeurwaarder op dezelfde manier op straat zijn gekomen. Daarbij ging het om 110 documenten waaronder beslagleggingen, aanzeggingen en dagvaardingen, onder meer van Antillianen die hun Nederlandse studieschuld niet hebben afgelost.