Stopbadware.org, dat in januari is opgericht, heeft vier programma's als 'badware' betiteld. Volgens de organisatie houden deze programma's het gedrag van de gebruiker bij en sturen deze informatie naar marketingbedrijven, die op basis hiervan gerichte advertenties versturen.

Het p2p-programma Kazaa heeft als een van de eerste programma's het predicaat badware gekregen. Ook het programma SpyAxe, dat eigenlijk bedoeld is om spyware te blokkeren, deugt volgens Stopbadware.org niet. De andere twee programma's die tot nu toe als badware worden beschouwd, zijn Mediapipe van het Britse bedrijf Net Publican en Waterfalls 3, dat te downloaden is via Screensavers.com.

Deze vier programma's overtreden duidelijk de richtlijnen die Stopbadware.org heeft opgesteld, zo zegt woordvoerder John Palfrey van Stopbadware.org. "Drie van de vier programma's installeren geniepige mechanismen, ze passen instellingen in andere programma's aan en zijn als programma vaak moeilijk van de pc te verwijderen."

Ook Kazaa is moeilijk van een pc met Windows te verwijderen, vindt Felicity Campbell van Stopbadware.org. "Bij het verwijderen blijven er bestanden achter. Bovendien verspreidt Kazaa adware, hoewel gebruikers daarvoor van tevoren worden gewaarschuwd", aldus Campbell.

Ook SpyAxe blijkt moeilijk te verwijderen. Verder is er geen handige manier om het programma uit te schakelen. Wie op het kruisje rechtsboven klikt, klikt alleen het scherm weg. Het programma blijft intussen op de achtergrond actief, aldus Stopbadware.org.

Bij Mediapipe wordt een p2p-programma geïnstalleerd dat zonder toestemming van de gebruiker bandbreedte opslokt. Tot slot blijven na het deïnstalleren van het programma ook executable-bestanden achter in Windows.

Het programma Waterfalls 3 deugt volgens de onderzoekers helemaal voor geen meter. Het wordt algemeen beschouwd als spyware omdat het drie programma's aan de Windows-opstartmap toevoegt.