De wedstrijd, die de titel Race-to-Zero heeft gekregen, zal Defcon-hackers uitdagen om nieuwe manieren te zoeken om anti-virussoftware te verslaan. Deelnemers aan de wedstrijd krijgen een stukje viruscode dat ze moeten aanpassen om te proberen langs de anti-virussoftware te komen, meldt PC World.

Verschillende prijzen

Er zullen prijzen worden uitgedeeld voor de 'meest elegante obfuscatie', de 'smerigste hack van een obfuscatie' de hack met het meeste humor, en de hack die het meeste bier verdient.

Ontwikkelaars van beveiligingssoftware veroordeelden de wedstrijd onmiddellijk. De wedstrijd zou ervoor zorgen dat criminele hackers nieuwe trucs leren.

'Dit gaat te ver'

"Deze wedstrijd zal meer kwaad dan goed veroorzaken," voorspelt Paul Ferguson, een onderzoeker bij antivirusbedrijf TrendMicro. "Op een verantwoordelijke manier kwetsbaarheden in software opzoeken is alleen maar goed, maar om mensen aan te moedigen om dit in de vorm van een wedstrijd te doen, gaat veel te ver".

De wedstrijd werd door anderen vergeleken met een recensie van anti-virussoftware die in 2006 werd uitgevoerd door het tijdschrift Consumer Reports. Voor die recensie ontwikkelde het tijdschrift 5500 nieuwe virussen, gebaseerd op bestaande malware. Het tijdschrift ontving flinke kritiek van ontwikkelaars van anti-virussoftware, omdat het zou hebben bijgedragen aan de snelgroeiende lijst van bekende malware.

Bedrijven hebben het al moeilijk genoeg

Roger Thompson, chief research officer bij antivirusbedrijf AVG Technologies meent dat antivirusbedrijven het al moeilijk genoeg hebben: "Deze bedrijfstak verwerkt dagelijks al bijna 30 duizend samples en er is geen behoefte aan nog meer. Het is moeilijk om een positieve kant te zien aan het feit dat mensen worden aangemoedigd om meer virussen te ontwikkelen. Het is een dom idee."

De organisatoren van de wedstrijd zeggen echter dat zij proberen om computergebruikers duidelijk te maken hoeveel moeite er voor nodig is om anti-virussoftware om de tuin te leiden: "De gedachte achter de wedstrijd is illustreren dat anti-virussoftware alleen niet genoeg is om je te verdedigen tegen malware".