Imperva deed onderzoek naar de effectiviteit van antivirusprogramma's door samples van malware in te dienen bij de online antivirusdatabank Virustotal, zo meldt de nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG. Van de 82 monsters die ze bekeken, werd er aanvankelijk niet één herkend. Erger nog, gerenommeerde antivirusleveranciers hadden minimaal drie weken nodig om malware toe te voegen aan hun virusdatabase.

Software investering niet waard

In de tussentijd kan malware zich ongebreideld verspreiden binnen een bedrijfsnetwerk. Een aantal producten markeerde uiteindelijk de schadelijke software als 'onbekende malware'. Hierdoor wordt de malware wel opgemerkt, maar is het verwijderen ervan lastig. Imperva stelt dat betaalde antivirussoftware praktisch zinloos zijn.

Ongeveer een derde van het totale security-budget van IT-afdelingen gaat op aan antivirus, zo becijferen de analisten van Gartner. Die hoge investering is het lage rendement niet waard, vindt Imperva. “We kunnen niet miljarden investeren in antivirus-producten die alleen maar de illusie van beveiliging wekken", zegt Imperva-CTO Amichai Shulman. “Vooral wanneer freeware zelfs betere prestaties leveren dan betaalde producten."

Antivirus niet afschaffen

ENISA waarschuwde eerder dit jaar al dat bedrijven zich niet veilig moeten wanen met een goed antivirusproduct. Dit soort software houdt volgens het Europese cybersecuritybureau slechts dertig procent van alle aanvallen buiten de deur. ENISA-directeur Udo Helmbrecht zei in september dat cybercriminaliteit flink groeit en bedrijven veel meer moeten doen om hun netwerken te beschermen.

Imperva benadrukt dat het advies niet is om naar aanleiding van de bevindingen antivirus dan maar helemaal af te schaffen. “We raden wel het opnemen van een nieuwe balans aan en een modernisering van de uitgaven aan beveiliging om bedreigingen het hoofd te bieden", zo staat te lezen in het rapport.