Het Liberty Alliance Project is opgezet door Sun Microsystems en vormt een groep van bedrijven die werkt aan de ontwikkeling van een authenticatiesysteem voor internet. AOL Time Warner heeft zich nu als 34ste lid aangesloten bij de alliantie. Daarmee heeft de groep een zeer sterke speler op de markt in huis gehaald: de 32 miljoen abonnees van 's werelds grootste internetprovider krijgen in de toekomst de mogelijkheid zich aan te melden bij het systeem. Het systeem van Liberty Alliance is in grote mate vergelijkbaar met het Passport-systeem van Microsoft. Een account bij Passport is minimaal nodig om gebruik te kunnen maken van de .Net-webdiensten van Microsoft. Waarschijnlijk gaat hetzelfde voor de gebruikers van AOL gelden. Om van bepaalde diensten van de internetprovider gebruik te kunnen maken, moet men zich aanmelden bij het systeem dat door Liberty Alliance is ontwikkeld.

Kritiek

De alliantie is in september opgezet om tegenwicht te kunnen bieden aan het Passport-initiatief van Microsoft. Van diverse kanten is al kritiek geuit op Passport. Met name Sun Microsystems is niet te spreken over het idee dat slechts één bedrijf –Microsoft- het beheer voert over de persoonlijke gegevens van klanten. Behalve het privacygedeelte is er ook kritiek op de veiligheid van het Passport-systeem. In het verleden boven water gekomen fouten zijn inmiddels hersteld. Maar veiligheidsexperts ontdekten vorige maand nog een manier om achter de creditcardgegevens van klanten te komen. Door nu samen te werken op verschillende terreinen hoopt de alliantie veiligheids- en privacyproblemen voor te kunnen blijven.

Aansluiting

AOL spoort Microsoft aan zich aan te sluiten bij de alliantie. "Als Microsoft met ons meedoet is dat een signaal dat het softwarebedrijf niet alleenheerser wil zijn op dit terrein", zo zegt een woordvoerder van AOL. Het is de vraag of Microsoft er veel voor voelt om zich aan te sluiten bij de alliantie. Het bedrijf maakte in september bekend zijn eigen systeem open te zetten voor de concurrentie. Door toepassing van onder meer de Kerberos-techniek voor de authenticatie zou Passport uitwisselbaar worden met andere diensten. In het Liberty Alliance Project zijn verder bedrijven als Nokia, United Airlines en General Motors vertegenwoordigd.