David Schuetz van beveiligingsbedrijf Intrepidus Group neusde door de identificatiegegevens van Apple die hacktivistengroep AntiSec vorige week publiceerde. Hij ontdekte dat onder de miljoen gepubliceerde UDID's zich een hoop dubbele nummers bevonden. Dit zijn niet zomaar dubbele vermeldingen, want ze bevatten wel aparte device-tokens.

Ontwikkelaar bekent

Schuetz kwam op het spoor van ontwikkelaar BlueToad Inc, die iPhone- en iPad-versies van diverse catalogi maakt. Enkele ID's verwezen bij naam naar het bedrijf en andere gegevens bevatten de naam van de ceo, cio en andere topmensen. De hacker stapte met deze informatie naar de ontwikkelaar en BlueToad erkent nu gehackt te zijn.

In een verklaring op de site van de ontwikkelaar stelt ceo Paul DeHart dat het bedrijf vorige week slachtoffer was van een cyberaanval en dat kort daarna de UDID's werden gepubliceerd. Volgens hem slaat het bedrijf dagelijks dergelijke aanvallen af, maar was dit een hardnekkige hacker die uiteindelijk in het systeem binnendrong.

AntiSec zwijgt

De hackergroep AntiSec publiceerde vorige week de UDID's en stelde deze van de laptop van een FBI-agent te hebben gehaald. De FBI ontkent dit. De hacktivisten hielden vorige week nog vol dat het lek wel degelijk afkomstig was van de FBI, maar publiceerden hier verder geen bewijs van. Het vermoeden ontstond al vrij snel dat een ontwikkelaar de lekkende partij was.

De groep heeft zich ondertussen in stilzwijgen gehuld. Gisteren twitterde AntiSec: “Wat betreft de FBI-laptop - Er is nog steeds geen bewijs. Wordt vervolgd." Tot op heden heeft de Anonymous-groep nog geen inhoudelijke reactie gegeven.