Het bedrijf heeft onderzocht hoe ontwikkelaar Thuat Nguyen het voor elkaar kreeg om tijdens het weekend met zijn apps 42 van de 50 topposities in de boekenlijst te bezetten. Zijn applicaties "zijn uit de App Store verwijderd wegens het schenden van van de Program License Agreement voor ontwikkelaars", aldus Apple in een e-mail aan de IDG News Service.

"De iTunes servers zijn niet in gevaar geweest", aldus de iPhone-maker. Ook zou Nguyen geen privacygevoelige informatie hebben bemachtigd toen zijn applicaties werden gedownload. De applicaties konden zo hoog in de App Store komen omdat de gehackte accounts werden gebruikt om de betaalde applicaties van Nguyen te downloaden.

Beveiliging aangescherpt

Volgens Apple gaat het om ongeveer 400 accounts. Het bedrijf adviseert gebruikers die vermoeden slachtoffer te zijn geweest van de oplichterij contact op te nemen met hun bank en de creditcard die is gekoppeld aan het iTunes-account te blokkeren. Ook voor mogelijke schade moeten klanten bij hun bank of creditcardmaatschappij zijn, stelt Apple. Daarnaast is het wijs om het wachtwoord van het account te wijzigen.

Om dergelijke hacks in de toekomst te voorkomen scherpt Apple de beveiliging van de App Store aan. Gebruikers kunnen verwachten dat er vaker om codeverificatie (CCV-nummers) vande bewuste credit card wordt gevraagd. Die code bestaat meestal uit een driecijferig getal dat geen onderdeel is van het kaartnummer en dat niet wordt opgeslagen op de servers van Apple. Via deze weg wil Apple verifiëren of de kaart daadwerkelijk in handen is van de rechtmatige eigenaar.