Sinds 21 november staat er een bericht op de support-site van Apple waarin de computermaker adviseert om gebruik te maken anti-virusapplicaties. Het bedrijf raadt onder meer de programma's Intego VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh en McAfee VirusScan for Mac aan.

Al jaren voorspellen virusbestrijders dat ook Apple-gebruikers last zullen gaan krijgen van malware. De meeste malware-makers laten het Mac-platform echter links liggen. Voor makers van virussen, trojans en wormen is het simpelweg interessanter om zich te richten op de veel grotere doelgroep van Windows-gebruikers.

Hoewel Apple de laatste jaren een behoorlijke inhaalslag heeft gemaakt, is het marktaandeel van de Mac nog altijd laag in vergelijking met Windows-pc's. Eerder dit jaar schreef Adam J. O’Donnell dat Macs pas een interessant doelwit worden als Apple één zesde van de markt in handen heeft. Dat zou betekenen dat het marktaandeel van de Mac in vergelijking met nu nog eens zou moeten verdubbelen.

Overigens duikt er af en toe al wel malware voor de Mac op. Een week geleden waarschuwde Sophos bijvoorbeeld nog voor een Trojaans paard voor Mac OS X.

De malware, OSX/Jahlav-A genoemd, wordt verspreid via websites die zogenaamd video's zouden bevatten. Gebruikers die de betreffende sites bezoeken, krijgen de melding dat ze een codec moeten installeren om het bewegende beeld te zien. Windows-gebruikers krijgen een .exe-bestand in hun maag gesplitst, terwijl Mac-gebruikers een dmg (Disk Image) file moeten downloaden. Wie de betreffende software installeert, haalt een Trojaans paard binnen. Opmerkelijk genoeg zocht de trojan contact met een Nederlands IP-adres om meer kwaadaardige code op te halen. Bron: Techworld