De patentaanvraag van 13 december is getiteld "Run-Time Code Injection To Perform Checks". Volgens Computerworld is het een update van een eerdere aanvraag, en gaat het nu heel specifiek in op de mogelijkheden om digitale rechtenbeheer in te voeren, dat "de uitvoering van de applicatie kan beperken tot specifieke hardware platformen.” Mac OS X is nog niet op een dergelijke manier beveiligd.

Het systeem van Apple moet het gaan hebben van een cryptografische sleutel die tussen software en hardware wordt gegenereerd. De nieuwe technologie injecteert code in de opstartstroom van een applicatie, en stuurt de gegevens naar de module voor rechtenbeheer. Die vergelijkt de code met de data in de sleutel, en kan beslissen of de applicatie kan worden gelanceerd of niet.

Zulke controles zouden volgens het patent vaak kunnen worden uitgevoerd. Het document zou het hebben over elke 5 tot 10 minuten. WGA deed dat minder vaak, namelijk eens per dag. Microsoft heeft al aangekondigd WGA met SP1 weer terug te brengen naar de 'zeur' routine zoals dat met XP het geval was. Daarmee wordt de 'kill-switch' uit het mechanisme gesloopt. Bron: Techworld