Nieuwe olie op het vuur in de tweede crypto-oorlog. Stewart Baker, oud-topjurist van de NSA, slaat dreigende taal uit richting Amerikaanse techgiganten in een klassieke FUD-campagne (Fear, uncertainty & doubt).

Oorlogsretoriek

De recente strategie van steeds meer techbedrijven om data waar mogelijk te versleutelen, is 'vijandiger' tegenover Amerikaanse geheime diensten dan die van China of Rusland. Onderliggende boodschap: Apple en Google, die nu standaard data in iOS en Android versleutelen, heulen met de vijand.

Maar ze riskeren hiermee ook hun eigen toekomst, want encryptie als businessmodel is niet houdbaar, zo 'bewijst' de teloorgang van Blackberry. "Blackberry pionierde hetzelfde businessmodel als Google en Apple nu doen, en dat eindigde niet goed voor Blackberry", aldus Baker in gesprek met The Guardian.

Hij hekelt het afzetten tegen de NSA door Silicon Valley, dat is puur voor de PR. "Deze crypto-oorlogen hebben evenveel te maken met de uitkomst van security in het algemeen als de Russisch-Finse oorlog van 1939 te maken had met de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog."

Onlangs is de tweede crypto-oorlog in alle hevigheid losgebarsten. Lees meer: Google en Apple onder vuur in de Tweede Crypto-oorlog