Apple betoogde dat het principieel onjuist is om bedrijven te dwingen om versleuteling te omzeilen en vanaf iOS 8 heeft de iPhone-maker niet eens de sleutels in handen. Deze toestellen maken gebruik van end-to-end encryptie en daarmee bezitten alleen de twee communicerende gebruikers de sleutel.

Een Amerikaanse rechtbank eist dat de FBI een bruteforce-aanval kan uitvoeren op een iPhone die gebruikt is door een schutter in een schietpartij. Dat kan nu niet omdat de iPhone na tien verkeerde pogingen het toestel wist. Apple moet nu een aanpassing aan de firmware schrijven die deze feature onschadelijk maakt, zodat de FBI wel kan bruteforcen.

De rechtbank stelt dat Apple een getekend imagebestand moet leveren die niet vanuit het secundair geheugen of datapartitie draait, maar vanuit het werkgeheugen. Dit bestand moet een unieke identifier bevatten, zodat het enkel op deze doel-iPhone kan draaien en niet op andere toestellen. De software moet bewerkstelligen dat het apparaat zichzelf niet wist bij het bruteforcen van het wachtwoord.

Mocht Apple een betere manier weten dan het voorstel van de rechtbank, dan kan het bedrijf die techniek inzetten, zo schrijft de rechtbank. Apple heeft vijf werkdagen om in beroep te gaan tegen het bevel, zo weet TechDirt.

Update 9.57 uur: Apple-CEO Tim Cook heeft laten weten zich te zullen blijven verzetten tegen het ondermijnen van encryptie: "De FBI mag dan wel andere woorden gebruiken om deze tool te omschrijven, maar vergis je niet: het bouwen van een iOS-versie die security op deze manier omzeilt creëert zonder twijfel een backdoor."

"En hoewel de overheid kan beargumenteren dat het gebruik enkel beperkt kan zijn tot deze zaak, zijn er geen enkele garanties voor zulke beheersing [van de backdoor]." Cook noemt deze zaak een 'gevaarlijk precedent'.