Met de kill switch kan op afstand een mobiele telefoon onklaar worden gemaakt. In verschillende Amerikaanse staten zijn er initiatieven om de functionaliteit te verplichten. Maar dat lijkt niet nodig, de gehele branche, inclusief topfabrikanten en netwerkproviders, is voorstander van de introductie in juli 2015, meldt technieuwssite Re/Code.

Echt verplicht of alleen opt-in?

Zowel Apple, Google, HTC, Huawei, Motorola, Microsoft, Nokia en Samsung hebben hiervoor een intentieverklaring getekend. Zij gaan akkoord met dat toestellen die na juli 2015 worden verkocht de mogelijkheid hebben tot het wissen van alle data en onbruikbaar maken van het apparaat. Overigens biedt Apple al sinds iOS 7 met Activation Lock een overeenkomende functie. Later volgde ook Android.

Toch blijft er discussie over de manier waarop de kill switch volgend jaar verschijnt. De industrie, verenigd in de lobbygroep CTIA, wil een opt-in, terwijl politici blijven hopen op een verplichte kill switch. Zij zien anders het nut er niet van in.

Nederlands plan

Ook in Nederland zijn er plannen voor het op afstand blokkeren van mobiele telefoons. Vanaf 1 januari 2015 moet een nieuwe wet van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie telecomproviders verplichten om IMEI-codes van gestolen mobiele telefoons van hun klanten te blokkeren.

Daarmee is niet langer gebruik te maken van het (Nederlandse) telecomnetwerk, maar voorkomt bijvoorbeeld niet de toegang tot internet via WiFi. Ook bestaat er de mogelijkheid tot het zelf veranderen van een IMEI-code.