Apple’s ontwikkelaarssite is al dagen gesloten vanwege een hack, zegt Apple op de pagina van het Dev Center. Een beveiligingsonderzoeker meldt ondertussen aan diverse media dat hij onlangs een aantal bugs aantoonde bij Apple en liet zien dat hij bij de gegevens van meer dan 100.000 gebruikers kon.

Apple meldt hack

Ibrahim Malic stelt dat Apple vervolgens de site op slot zette en de hack nu dus als inbraak bestempelt. Op het Dev Center meldt Apple dat een indringer donderdag probeerde gebruikersgegevens te bemachtigen. Daarop haalde het bedrijf de ontwikkelaarssite uit de lucht en wordt deze nu achter de schermen dichtgetimmerd.

“Om te voorkomen dat een dergelijke beveiligingsdreiging zich opnieuw voordoet, zijn we het ontwikkelaarssysteem volledig aan het herzien, updaten we de software van de servers en bouwen we de hele database opnieuw op”, meldt Apple. Ontwikkelaars wiens account verloopt in deze periode, worden automatisch verlengd.

Onderzoeker of inbreker

Beveiligingsonderzoeker Malic is ondertussen ontstemd dat zijn poging om een lek te melden is opgepikt als een inbraak en dat de autoriteiten zouden de zaak mogelijk onderzoeken. “Ik ben niet erg gelukkig met wat ik tot nu toe lees, omdat ik dit onderzoek niet heb gedaan om schade aan te richten. Ik heb niet geprobeerd deze informatie te publiceren of te delen met iemand anders”, aldus Malic in een reactie op een artikel over de hack op TechCrunch.

Volgens de onderzoeker heeft hij data gekopieerd, om te zien hoe ver hij kon komen in het systeem, maar wist hij deze gegevens meteen. “Ik probeerde niet eerst de data te pakken om dat vervolgens te melden; in plaats daarvan heb ik het eerst gemeld.”

Malic’ uitleg op YouTube