De computerfabrikant verwijderde het bericht naar eigen zeggen omdat het 'oud en inaccuraat' zou zijn. "De Mac is ontworpen met ingebouwde technologieën die bescherming bieden tegen kwaadaardige software en security-gevaren. Maar aangezien geen enkel systeem 100 procent immuun kan zijn, kan anti-virussoftware extra bescherming bieden", stelt Apple in een verklaring.

Apple plaatste het bericht op 21 november op zijn support-site en het advies werd deze week groot nieuws. Overigens wijst een speurtocht via Archive.org uit dat Apple het bericht in juni vorig jaar ook al online had staan – zij het dat er destijds iets andere bewoordingen werden gebruikt.

"Het nieuws dat Apple mensen aanraadt om anti-virussoftware te gebruiken, is dus eigenlijk geen nieuws", schrijft virusexpert Graham Cluley van Sophos op zijn weblog, om daar cynisch aan toe te voegen: "Behalve dan voor de mensen die zich niet realiseerden dat je anti-virussoftware moet gebruiken op je Mac! En het lijkt erop dat dat er nogal wat zijn."

Sophos waarschuwde in het verleden al diverse malen voor het gevaar dat Mac-gebruikers zouden lopen. In het begin dit jaar verschenen Security Threat Report 2008 wees de Britse virusbestrijder er bijvoorbeeld op dat cybercriminelen vorig jaar voor het eerst probeerden om Mac-gebruikers geld afhandig te maken.

Vorige maand waarschuwde het bedrijf opnieuw dat malware-makers zich in toenemende mate zullen gaan richten op het Mac-besturingssysteem. Met name de iPhone zou een aantrekkelijk doelwit zijn, omdat de telefoons de hele dag aanstaan en online zijn.

Overigens blijft het gevaar dat Mac-gebruikers lopen tot nu toe nog vooral theoretisch. Vanwege het beperkte marktaandeel van Mac OS X laten malware-makers het systeem nu doorgaans nog links liggen. Het maken van Windows-virussen is vooralsnog een stuk lucratiever. Bron: Techworld