Dat zegt Apple in een officiële reactie op het pleidooi van de digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) om jailbreaken te legaliseren. Doordat gejailbreakte iPhones toegang hebben tot de code van het besturingssysteem, is het in theorie mogelijk om de BBP (baseband processor) opnieuw te programmeren, zegt Apple. De BBP regelt de verbinding met de netwerken van mobiele operators.

"Doordat jailbreaken het hacken van de BBP-software een stuk makkelijker maakt, geeft dat hackers vrij spel om dingen te doen die zeer onwenselijk zijn voor het netwerk van de operator," schrijft Apple in een brief (pdf) aan de Copyright Office, die de Amerikaanse copyrightwetgeving (DMCA) evalueert.

Drugsdealers

Met toegang tot de BPP valt ook de identificatie van de smartphone (via ECID, exclusive chip identification) aan te passen. De ECID dient als identificatie voor de telefoonmasten. Apple: "Aanpassen daarvan maakt het mogelijk om anoniem te bellen, iets dat drugsdealers graag willen. Ook kunnen hackers bellen zonder te betalen."

Jailbreaken kan ook leiden tot denial-of-service aanvallen op het telefoonnetwerk, waarschuwt Apple. Als meerdere telfoons dezelfde ECID gebruiken dan kunnen ze gezamenlijk een telefoonmast buiten werking stellen door het netwerk te overbelasten. "Overname van de BBP-software is het equivalent van het inbreken in de firewall van een groot bedrijf. Het kan potentieel catastrofale gevolgen hebben."

Criminaliseren

Apple gebruikt angst om de discussie te beïnvloeden, zegt EFF-jurist Fred von Lohmann tegen Computerworld. Overigens ziet hij geen nieuwe argumenten van Apple om jailbreaken te verbieden onder de copyrightwetgeving. "Het zijn dezelfde argumenten. De rest, inclusief dat verhaal over dreiging voor telefoonmasten, is irrelevant. Wat telefoonmasten aanvallen ook is, het is geen copyrightinbreuk." Inbreuk op auteursrechten is juist waar de DMCA over gaat.

Bovendien is een aanval op telefoonmasten zeer hypothetisch, stelt Von Lohmann. "Dit is nog nooit gebeurd. In onafhankelijke appstores [zoals Cydia - red.] kun je helemaal geen gevaarlijke hacktools vinden. Ze staan vooral vol met software die geweigerd is door Apple."

Anti-competitief

De motieven van Apple zijn heel anders, zegt de de EFF-jurist. "Dit gaat niet over het tegenhouden van aanvallen, het gaat om Apple en AT&T die andere software willen tegenhouden. Anti-competitiever dan dat wordt het niet."

Op dit moment is jailbreaken niet verboden onder de Amerikaanse copyrightwetgeving. Het Amerikaanse Copyright Office bekijkt elke drie jaar aanvragen om de wetgeving aan te passen. Later dit jaar zal het een besluit nemen over jailbreaken. Ook Mozilla en Skype hebben zich gemeld als tegenstander van een verbod op jailbreaken.