Het mag dan wel als een schok komen, maar Windows heeft in het afgelopen jaar veel minder gaten laten zien dan MacOS, iOS en Linux. Dat zegt GFI Software, een beveiligingsonderzoekbedrijf.

OS X spant de kroon met 147 gerapporteerde bugs, gevolgd door iOS met 127 gaten. Daarna komt al snel Linux met 119 kwetsbaarheden. Ook als er gekeken wordt naar de kwetsbaarheden met het hoogste risico, leidt Apple de dans. In iOS waren in het afgelopen jaar 64 van die alarmerende meldingen.

Maar hoe zit het dan met Windows? Slechts 68 bugs in totaal over 2014, dus aanzienlijk minder dan alle andere besturingssystemen. De bugs zitten verdeeld, en vaak gedeeld, tussen de verschillende Windows-versies. Bij Linux tellen alleen kwetsbaarheden in de kernel mee, de aparte distro's zijn niet meegenomen.

In totaal werden er over alle platforms 2244 kwetsbaarheden gemeld, een toename van 50 procent vergeleken met voorgaande jaren.

Overigens nam GFI ook de gemelde kwetsbaarheden in browsers onder de loep. En dan komt Microsoft er aanzienlijk minder goed van af. Internet Explorer is daar duidelijk de lijstaanvoerder, met Chrome als tweede en Firefox als derde.