Net nu veel banken, operators en smartphonefabrikanten zich eindelijk vierkant achter NFC scharen als standaard voor contactloos betalen, wordt duidelijk dat Apple niet meegaat. In tegendeel: in de nieuwste iPhones, die dinsdagavond werden onthuld, zitten nog steeds geen NFC-chips. Bij de presentatie vorig van de iPhone 5 werd dit ook als gemis opgemerkt, maar nu legt Apple definitief zijn kaarten op tafel.

iBeacons een NFC-killer?

Het bedrijf liet bij de presentatie van iOS 7 al tussen neus en lippen door weten dat het met iBeacons komt. Veel details zijn officieel nog geheim, maar het is gebaseerd op een zuinige variant Bluetooth Low Energy (BLE). Het kan gebruikt gaan worden voor indoor locatiebepaling, lokatiegebaseerde marketing en inderdaad, contactloos betalen. Met Apple’’s marktmacht betekent dat een serieuze dreiging van een nieuwe standaardenstrijd om het mobiel betalen van de toekomst, meldt The Verge. Binnenkort zal Apple meer details over iBeacons bekend maken.

Niet geheel toevallig presenteerde PayPal eerder deze week een nieuwe betaalterminal voor winkels gebaseerd op Bluetooth Low Energy, genaamd Beacon. Het is een simpele usb-stick met een Bluetooth antenne die de winkel dekt. Klanten met de PayPal-app (en een smartphone met Bluetooth) kunnen als zij de winkel ingaan inchecken, aanbiedingen ontvangen en producten eenvoudig afrekenen met de app.

Stammenstrijd

Het ziet er naar uit dat de stammenstrijd wel de komende jaren gaat duren, omdat de verschillende partijen zich al behoorlijk hebben ingegraven. Het Android-ecosysteem lijkt vooralsnog voor NFC te gaan, Apple gaat nu vol voor Bluetooth.

Bluetooth heeft als voordeel dat het voor veel meer dan alleen het autoriseren van betalingen kan worden gebruikt, en het bereik van Bluetooth, ook de nieuwe Low Energy-standaard is vele malen grote dan NFC. Daarmee heeft Bluetooth echter potentieel ook een hoop meer privacy- en securityissues.