De Covert Browser is de eerste goedgekeurde Tor-toepassing voor iOS. Bij Tor gaat het versleutelde verkeer van de gebruiker via allerlei tussenstations, waarbij alleen de laatste 'node' de inhoud kan zien. Voor gejailbreakte iPhones zijn er al langer Tor-applicaties beschikbaar, maar Covert Browser is de eerste toepassing van het anonimiseringsnetwerk in een app in de officiële App Store.

Ongemonitord browsen

"Iedereen zou ongemonitord toegang tot internet moeten hebben, ongeacht welk apparaat wordt gebruikt", aldus de Oostenrijkse ontwikkelaar Stephan Hoffman tegen Forbes. Waarom Apple tot nu toe andere Tor-apps afkeurde en Hoffmans Covert Browser wel heeft toegestaan is niet duidelijk. Andrew Lewman, de directeur van het Tor-project, onderzoekt nog mogelijke beveiligingsrisico's van de Tor-implementatie in Covert Browser.

De app, gebaseerd op de open-source code van Tor, is in de Amerikaanse App Store te koop voor 2,99 dollar. Android-gebruikers kunnen via Tor websurfen met behulp van Orbot. Bij gebruik van Tor is de internetsnelheid wel trager vanwege de vele tussenstations.