Pegatron, dat hardware levert aan Apple, Dell, HP en in het verleden Microsoft, is dit jaar begonnen met het gebruiken van gezichtsherkenningsoftware. Daarmee screent het werknemers voordat zij het fabrieksterrein betreden. Het doel is om te voorkomen dat minderjarige werknemers aan het werk kunnen. Zij lenen vaak de identiteitskaart van anderen om aan het werk te kunnen.

Personeel jonger dan 16 jaar vormt een groeiend probleem in met name de Chinese fabrieken van Pegatron. De fabrikant, die momenteel werkt aan de levering van de iPhone 5C, kwam onlangs in opspraak door het overlijden van de 15-jarige Shi Zhaokun na een maand werken bij het Pegatron. Dit ondanks onderzoek van zowel Apple als Pegatron die beide aantoonden dat de werkomstandigheden niet de doodsoorzaak waren.

Werknemers moeten voortaan bij Pegatron hun officiële identiteitskaart laten controleren op authenticiteit. Hun gezichten worden vervolgens geregistreerd met de gezichtsherkenningsoftware, meldt The Wall Street Journal. Bij het betreden van het fabrieksterrein wordt gecontroleerd of werknemers geen ID hebben geleend of vervalst die dag. Ook worden hun namen getoetst aan de hand van de politiedatabase.