De aanklager is het bedrijf VirnetX dat patenten heeft op een technologie voor beveiligde communicatie via onvertrouwde netwerken, zoals internet. De firma, die Apple in 2010 heeft aangeklaagd, biedt zelf geen producten met zijn gepatenteerde technologie. In datzelfde jaar vermeldde VirnetX nog wel op zijn website dat het met dergelijke VPN-producten (Virtual Private Network) ging komen, maar vandaag de dag blijkt de hele sectie 'Products' te zijn verdwenen van de bedrijfssite.

Serial-aanklager

Apple is nu door de jury in een Texaanse rechtbank schuldig bevonden aan schending van de VPN-patenten van VirnetX. Het moet daarvoor een schadevergoeding van 368 miljoen dollar betalen. Officieel verstrekt Apple geen commentaar op deze zaak, maar techblog AllThingsD van The Wall Street Journal verwacht dat het veroordeelde bedrijf in beroep gaat tegen de uitspraak.

Ondertussen heeft de winnaar in deze zaak ook nog klachten tegen Apple lopen bij het Amerikaanse federale agentschap ITC (International Trade Commission). VirnetX beschuldigt het bedrijf voor die semi-overheidsinstantie ervan dat het zijn patenten schendt met de iPhone, iPad en Mac. Daarnaast heeft VirnetX ook rechtszaken aangespannen tegen netwerkleveranciers Cisco, Avaya en Siemens. Deze komen volgend jaar in maart voor de rechter.

Microsoft-overwinning op zak

Het bedrag dat Apple nu moet betalen, is meer dan wat Microsoft in 2010 totaal heeft overgemaakt aan de patenttrol. De aanklager had toen eerst een rechtszaak over schending door Windows XP en Server 2003 gewonnen, waarbij het net geen 106 miljoen dollar heeft gescoord.

Vervolgens zijn met een tweede rechtszaak ook de nieuwere versies Windows 7 en Server 2008 op de korrel genomen. Die software was nog niet op de markt toen de oorspronkelijke aanklacht is ingediend. Microsoft heeft hierbij eieren voor zijn geld gekozen en is tot een schikking gekomen. Dat heeft VirnetX nog eens 200 miljoen dollar opgeleverd.

Update:

Concreet gaat het om patentinbreuk door Apple's gebruik van VPN voor zijn videobelsoftware FaceTime, weet technieuwssite The Register te melden.